Sezon na truskawki w pełni rozpoczęty. Przepis na tarte z rabarbarem i truskawkami odświeżyłam z zeszłego roku. Tarta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. To jest ciasto dla tych, co twierdzą, że nie potrafią piec. Tarta z rabarbarem i truskawkami po prostu, nie może się nie udać!
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
Na spód:
- 130 g zimnego masła
- 2 jaja
- 350 g mąki orkiszowej jasnej
- 4 łyżki erytrytolu lub innego słodzika
Na wierzch:
- 300 g truskawek
- 2 duże łodygi rabarbaru
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- forma do pieczenia 26 cm
Przygotowanie:
Do miski wrzucić masło, jaja, mąkę orkiszową oraz 4 łyżki erytrytolu. Ugniatać ciasto rękoma do czasu uzyskania jednolitej masy (gdyby masa była za sucha i się kruszyła, można dodać trochę mleka/ jogurtu, żeby ciasto było bardziej plastyczne). Wykleić formę ciastem po same brzegi. Włożyć do lodówki na chwilę.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na grube plastry. Rabarbar umyć i pokroić na ok 1 cm kawałki. Owoce wrzucić do miski posypać mąką ziemniaczaną oraz słodzikiem. Wymieszać.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przełożyć na nie przygotowane owoce. Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 30 min. (termoobieg).
Smacznego!

Rozkład makro na całość:
ok 2500 kcal B: 68 g T: 127 g W: 312 g
Rozkład makro na 1 kawałek (1/6):
ok 420 kcal B: 11 g T: 21 g W: 52 g