Placki kefirowe z bananem, to pyszny pomysł na śniadanie z sezonowymi owocami. Mięciutkie i delikatne. Po prostu rozpływają się w ustach. Zamiast kefiru możesz użyć maślanki, wyjdą tak samo dobre. Możesz, także użyć dowolnych owoców jagodowych. Jeśli martwisz się, że placki bez dodatku oleju będą się przyklejać do patelni i przypalać, bez obaw. Na dobrej jakościowo patelni (np. z powłoką ceramiczną) tego problemu nie ma. Zawsze smarze różnego rodzaju placuszki czy naleśniki bez dodatku oleju i nigdy nic mi się nie przypala.
Aby ułatwić sobie życie możesz zrobić podwójną porcję, żeby mieć śniadanie na 2 dni. Ja zawsze przechowuję placki w lodówce i następnego dnia odgrzewam na nagrzanej patelni bez oleju.
Placki kefirowe z bananem
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajo
- 1/2 banana
- 150 ml kefiru naturalnego
- 50 g mąki orkiszowej
Do dekoracji:
- 1/2 banana
- 3 truskawki
- 1/2 garści borówki
Przygotowanie:
W misce rozgnieść widelcem 1/2 banana. Dodać jajo, mąkę i kefir. Wymieszać dokładnie. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Z podanej porcji wyszło mi 5 większych placków.
Smacznego!
Placki kefirowe z bananem
Rozkład makro na 1 porcję:
ok 470 kcal B: 21 g T: 10 g W: 73 g