Przepis na burgery buraczane z kaszą jaglaną jest mega pyszny i prosty. Robiłam go już 2 razy w przeciągu 10 dni, a zjadłam chyba z 5 porcji, jest tak dobry. W dodatku nie ma nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać, uformować kotlety i włożyć do piekarnika. Dosłownie same się robią! Do przygotowania przepisu użyłam mąki z ciecierzycy, ale Ty możesz użyć dowolnej. Jest to super pomysł na obiad jak i na kolację. W dodatku cały burger razem z dodatkami ma ok 450 kcal. To naprawdę nie dużo, a także pysznie i zdrowo.
Burgery buraczane z kaszą jaglaną
Składniki na 6 sztuk:
- 300 g buraków gotowanych
- 40 g pestek dyni
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 40 g mąki
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki keczupu
Dodatki na 1 sztukę:
- bułka do hamburgerów
- garść mixu sałat
- plaster pomidora
- kilka plasterków ogórka kiszonego
- 2 łyżeczki sosu tatarskiego
Przygotowanie:
Buraki zetrzeć na tarce lub w malakserze. Pestki słonecznika , czosnek oraz cebulę, także zmielić w malakserze. Kaszę ugotować w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Uformować sześć kulek, następnie spłaszczyć je delikatnie dłonią. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć kotlety i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 min.
Bułkę przeciąć w poprzek i posmarować sosem tatarskim. Następnie na bułkę położyć garść sałaty, upieczonego kotleta, pomidora, ogórka. Gotowe.
Smacznego!
Burgery buraczane z kaszą jaglaną
Rozkład makro na 6 kotletów:
ok 936 kcal B: 33 g T: 43 g W: 104 g to znaczy, że 1 kotlet ma, tylko 156 kcal!
Rozkład makro na 1 całego burgera z dodatkami:
ok 450 kcal B: 14 g T: 22 g W: 49 g