Burgery buraczane z kaszą jaglaną
OBIADY,  Przepisy

Burgery buraczane z kaszą jaglaną

Przepis na burgery buraczane z kaszą jaglaną jest mega pyszny i prosty. Robiłam go już 2 razy w przeciągu 10 dni, a zjadłam chyba z 5 porcji, jest tak dobry. W dodatku nie ma nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać, uformować kotlety i włożyć do piekarnika. Dosłownie same się robią! Do przygotowania przepisu użyłam mąki z ciecierzycy, ale Ty możesz użyć dowolnej. Jest to super pomysł na obiad jak i na kolację. W dodatku cały burger razem z dodatkami ma ok 450 kcal. To naprawdę nie dużo, a także pysznie i zdrowo.

Burgery buraczane z kaszą jaglaną

Składniki na 6 sztuk:

  • 300 g buraków gotowanych
  • 40 g pestek dyni
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 40 g mąki
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki keczupu

Dodatki na 1 sztukę:

  • bułka do hamburgerów
  • garść mixu sałat
  • plaster pomidora
  • kilka plasterków ogórka kiszonego
  • 2 łyżeczki sosu tatarskiego

Przygotowanie:

Buraki zetrzeć na tarce lub w malakserze. Pestki słonecznika , czosnek oraz cebulę, także zmielić w malakserze. Kaszę ugotować w wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Uformować sześć kulek, następnie spłaszczyć je delikatnie dłonią. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć kotlety i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 20 min.

Bułkę przeciąć w poprzek i posmarować sosem tatarskim. Następnie na bułkę położyć garść sałaty, upieczonego kotleta, pomidora, ogórka. Gotowe.

Smacznego!

Rozkład makro na 6 kotletów:

ok 936 kcal B: 33 g T: 43 g W: 104 g to znaczy, że 1 kotlet ma, tylko 156 kcal!

Rozkład makro na 1 całego burgera z dodatkami:

ok 450 kcal B: 14 g T: 22 g W: 49 g