Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem
OBIADY,  Przepisy

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Ostatnie dwa dni na obiad jadłam makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem i naszło mnie na przemyślenia odnośnie spożywania ryb. Wiem, że wiele się ostatnio się słyszy o szkodliwych związkach, które zawierają ryby. Duża część osób przez to unika spożywania ryb zwłaszcza ze względu na obecność dioksyn czy rtęci. Jednak strach ma wielkie oczy.

Ile możemy jeść ryb tygodniowo?

Według Morskiego Instytut Rybackiego w Gdyni osoba ważąca 70 kg może bez uszczerbku na zdrowiu przyjąć 0.12 mg rtęci na tydzień. W praktyce oznacza to, że tygodniowo możesz śmiało zjeść:

  • 950 g dorsza bałtyckiego
  • 400 g śledzia bałtyckiego
  • 105 g łososia bałtyckiego
  • 65 000 g mitaja
  • 240 g szprota w pomidorach
  • 75 g łososia bałtyckiego wędzonego
  • 570 g łososia norweskiego bałtyckiego

Zalecane spożycie ryb wynosi 200-300 g tygodniowo. Jak widzisz ciężko byłby przekroczyć limit dioksyn czy rtęci, bo kto zje prawie 1 kg dorsza bałtyckiego na tydzień, jeśli w Polsce spożycie ryb jest na niskim poziomie i nie spożywamy nawet zalecanego 200-300 g tygodniowo. Dlatego dobrze byłby ten wynik poprawić. Ryby zawierają kwasy omega 3 (EPA i DHA), które wpływają na zmniejszenie ryzyka:

  • śmiertelności na chorobę wieńcową,
  • problemów związanych ze wzrokiem,
  • zapadania na choroby neurodegeneracyjne
  • depresji
  • występowania nowotworów

a także:

  • odgrywa rolę w leczeniu depresji
  • ma znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu

Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Składniki:

80 g makaronu tagliatelle 150 g szpinaku świeżego 50 g łososia wędzonego 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Na patelni z rozgrzanym olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodać szpinak. Od czasu do czasu przemieszać, żeby się nie przypaliło. Kiedy szpinak zwiędnie, dodać pokrojonego łososia w kostkę. Podsmażać jeszcze 2 min. Podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Rozkład makro na 1 porcję:

ok 485 kcal B: 26 g T: 12 g W: 67 g