Kotleciki z bobu, ziemniaków i fety 1
OBIADY,  Przepisy

Kotleciki z bobu, ziemniaków i fety

Kotleciki z bobu, ziemniaków i fety to pomysł na obiad bezmięsny. Kotleciki mogą zastąpić tradycyjne klopsy np. z mielonego. Będą doskonałym dodatkiem do ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu. Jest to fajna opcja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Kotleciki możesz przechowywać w lodówce po upieczeniu i przechowywać maksymalnie 3 dni. Możesz, także je zamrozić i mieć na czarną godzinę, kiedy nie będzie chciało Ci się robić obiadu.

Jeśli myślisz o ograniczeniu mięsa w swojej diecie są 2 rodzaje diet, które w swoich założeniach ograniczają mięso. Pierwsza to dieta fleksitariańska, gdzie mięso spożywamy okazyjnie na korzyść roślin nasion strączkowych. Druga to dieta planetarna, w której dopuszcza się spożycie ok 300 g tygodniowo mięsa. Więcej o tych dietach napisze w kolejnych postach.

Jeden kotlecik ma niecałe 140 kcal. Na samym dole masz podaną dokładną kaloryczność oraz rozkład makroskładników.

Kotleciki z bobu, ziemniaków i fety

Składniki:

200 g ziemniaków
200 g bobu
1 cebula
70 g sera typu feta
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować. Bób ugotować ok 15-20 min. Po ugotowaniu bob obrać z łupinek i podusić razem z ugotowanymi i obranymi ziemniakami. Dodać ser, jajo, cebulę posiekaną w kostkę oraz garść posiekanego koperku. Wszystko razem wymieszać. Uformować z masy 5 nie za grubych kotlecików. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Rozkład makro na całość (5 kotlecików):
ok 693 kcal
B: 32 g T: 33 g W: 77 g