Sernik z agrestem
CIASTA I CIASTECZKA,  Przepisy

Sernik z agrestem

Dziś coś dla fanów serników. Ja uwielbiam sernik pod każdą postacią, a zwłaszcza pieczone. Mój ulubiony to taki rodzynkami i lukrem na wierzchu, ale taki sernik to jem przeważnie na święta i to, tyle. Teraz jest sezon na agrest, więc musiałam upiec z nim sernik. Sernik z agrestem za pierwszym razem robiłam z czereśniami i też wyszedł pyszny, więc jeśli nie masz agrestu, możesz użyć innych owoców sezonowych. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jeśli ciasto będzie kleiło Ci się do rąk, niczym się nie przejmuj, takie właśnie ma być. Sernik najlepiej przechowywać na szafce pod przykryciem, jeśli włożysz go do lodówki, zrobi się twardawy. Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami i nie tylko zapraszam na mój INSTAGRAM oraz FACEBOOK.

Możesz także zobaczyć moje pozostałe PRZEPISY, póki co jest ich nie wiele, ale na bieżąco będę dodawać nowe. Daj znać jakie przepisy najbardziej Cię interesują, dzięki temu będę wiedziała co mam następnym razem przygotować. Czekam na Twoje propozycje w komentarzu.

Sernik z agrestem

Składniki:

na spód i kruszonkę:

  • 260 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 150 ml maślanki
  • 80 g erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 500 g sera naturalnego na sernik
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jaja
  • 70 g mascarpone
  • 250 g agrestu

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, żółtka, słodzik i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub drobno posiekane masło oraz maślankę. Całą masę dokładnie wymieszać (można ręką, łyżką lub wrzucić ciasta do robota kuchennego). Ciasto włożyć do lodówki na ok 15 min., tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Blaszkę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłożyć połową ciasta (druga połowa cista jest na kruszonkę). Piec w piekarniku ok 20 min, aż cisto się zarumieni.

Czas przygotować masę serową. Do czystej miski przełożyć ser, budyń 2 jaja i mascarpone. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na upieczony i przestudzony spód przełożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać wierzch ciasta kruszonką. Piec w piekarniku ok 40 min., czyli do czasu, aż ciasto będzie rumiane.

Smacznego!

Rozkład makro na całość:

ok 2830 kcal B: 173 g T: 136 g W: 297 g

Rozkład makro na 1 kawałek (1/9 placka):

ok 314 kcal B: 19 g T: 15 g W: 33 g