Curry indyjskie z ryżem i wędzoym tofu
OBIADY,  Przepisy

Przepis na curry indyjskie z wędzonym tofu. Dlaczego ograniczyłam mięso?

Curry indyjskie z tofu wędzonym jest to mój stary przepis z poprzedniej strony, który odświeżyłam. Zapomniałam już jakie to jest dobre i szybkie w przygotowaniu. Jest to przepis w sam raz na spóźniony obiad.

Dlaczego ograniczyłam mięso?

Odkąd ograniczyłam mięso w diecie prawie do zera. Bardzo często robię takie dania, można powiedzieć jednogarnkowe, bo tylko ryż, kaszę czy makaron gotujemy osobno. Napisałam „prawie do zera”, bo czasem jem mięso, ale bardzo rzadko np. w święta czy podczas jakiś imprez. Nigdy nie przepadałam za mięsem jakoś specjalnie, więc takie ograniczenie go nie sprawiło mi większego problemu, a także staram się żeby moja dieta była jak najmniej przetworzona. Uważam, że takie sporadyczne spożycie mięsa jest idealne dla osób, które nie wyobrażają sobie całkiem zrezygnować z mięsa. Możliwe, że i ja z czasem zrezygnuje całkowicie z mięsa i ryb.

Mój brat też od jakiś 5 może 6 lat nie je mięsa w ogóle, a moja mama poszła w ślad za nami i je mięso raz lub 2 razy w tygodniu. Wiek nie ma znaczenia, w każdym wieku można zacząć dbać o swoją dietę, chociaż im jest się starszym tym gorzej. Nadmiar mięsa oraz przetworów mięsnych jak np. szynki, paszczety itp. mogą przyczynić się do powstawania chorób serca, nowotworów i wielu innych chorób.

Zacznij już dziś swoją zmianę!

A teraz zastanów się gdzie widzisz się za 5 czy 10 lat? Z wiekiem coraz trudniej jest zmienić przyzwyczajenia i wymaga to więcej nakładu pracy, jeśli teraz masz opory i trudno Ci zmienić nawyki żywieniowe to później będzie jeszcze ciężej. Dlatego zacznij już teraz pracować nad zmianą nawyków żywieniowych, żeby za te 5/ 10 lat cieszyć się zdrowym życiem. I tu nie chodzi, żeby całkowicie z dnia na dzień przestać jeść mięso, tylko stopniowo, powoli ograniczać, aż dojdziesz do małej ilości.

20 lat prac badawczych Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem jednoznaczne pokazuje, że nadmierne spożycie mięsa szczególnie konserwowanego, peklowanego, wędzonego, smażonego, grillowanego i poddanego obróbce w wysokich temperaturach, ma związek ze wzrostem występowania nowotworów jelita grubego, prostaty i trzustki.

Jeśli nie chcesz przegapić żadnego wpisu i być na bieżąco zaobserwuj mnie na INSTAGRAMIE i FACEBOOKU. Sprawdź też przepis na KOTLECIKI Z BOBU ZIEMNIAKÓW I FETY.

Curry indyjskie z wędzonym tofu

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu (ja użyłam jaśminowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 tofu wędzonego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 140 g ciecierzycy ugotowanej lub ze słoika
  • duża garść szpinaku ok 70 g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • kurkuma, słodka papryka
  • 2 migdały (można pominąć)

Przygotowanie:

Na rozgrzaną palenie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażać, a następnie dodać passate, mleczko kokosowe oraz przyprawy. Wymieszać oraz dodać pokrojone w kostkę tofu, ciecierzycę oraz szpinak. Gotować ok 10 min. Podawać z ugotowanym ryżem. Posypać pokruszonymi migdałami.

Smacznego!

Rozkład makro na 2 porcje z migdałami:

ok 940 kcal B: 39 g T: 31 g W: 121 g