Puree z dyni
CIASTA I CIASTECZKA,  OBIADY,  Przepisy,  ŚNIADANIA

Puree z dyni

Puree z dyni idealnie się sprawdza jako baza do sosów, zup, ciast, ciasteczek i wielu innych potraw. Zrobisz raz i masz na kilka razy. Można przechowywać w lodówce i zamrażalce. Ja ostatnio robiłam SERNIK Z DYNIĄ na bazie puree. Wypróbuj i daj znać jak wyszedł.

Puree z dyni

Składniki:

dynia

Przygotowanie:

Dynie umyć, wydrążyć środek (usunąć pestki) i pokroić na mniejsze kawałki. Piec w piekarniku ok 30 min. w 180 stopniach. Niektóre odmiany dyni trzeba nawet 60 min. piec, dlatego dobrze jest sprawdzić widelcem czy jest miękka przed wyciągnięciem z piekarnika. Następnie łyżką wyskrobać miąższ. Przełożyć do pojemników lub woreczków do mrożenia, a skórę wyrzucić. Przechowywać w zamrażalce, a w lodówce do najlepiej max 3 dni.

Smacznego!