Sernik z dynią delikatny i rozpływający się w ustach. Masa przygotowana jest z białego sera, mascarpone i puree z dyni, a konsystencją przypomina budyń. Jest po prostu idealny. Jako, że jesień już nadeszła sernik z dyni musiał pojawić się na blogu jako pierwszy. Teraz będę systematycznie dodawać przepisy z dynią i nie tylko. Jesień nie jest moją ulubioną porą roku, bo jest szaro-buro i w dodatku zimno, ale ma swoje plusy zwłaszcza w kuchni. Można wyczarować wiele fajnych i ciekawych przepisów. Ja już zdążyłam zrobić poza sernikiem, placuszki z dyni i zupę grzybową. Oczywiście te przepisy tez się później tutaj pojawią. A tymczasem polecam wypróbowanie sernika z dynią.
Sernik z dynią
Sernik z dynią
Składniki na formę 26 cm:
spód:
1 łyżka kakao
15 daktyli suszonych
120 g płatków owsianych lub mąki owsianej
masa serowa:
400 g sera w wiaderku naturalnego
125 g mascarpone
200 g puree z dyni [PRZEPIS]
2 jaja
45 g mąki owsianej lub innej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wierzch:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki zmielić. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok 5 min. Do miski wsypać zmielone płatki, zmiksowane daktyle i kakao. Wszystko razem wymieszać (jeśli masa jest, zbyt sucha można dodać trochę wody od daktyli). Następnie masę przełożyć do formy i dokładnie rozprowadzić po całości.
Do drugiej miski przełożyć wszytsko składniki na masę i dokładnie wymieszać. Można też zmiksować blenderem, żeby nie było żadnych grudek. Gotową masę serową przelać do formy i równo rozprowadzić.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec ok 30 min. Po upieczeniu i ostudzeniu opalać sernik czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Rozkład makro na całość:
ok 2240 kcal
B: 130 g T: 97 g W: 215 g