Gnocchi to włoskie kluseczki z ziemniaków, które przypominają nasze polskie kopytka. Ja kupuje gotowe Gnocchi w Biedronce. Wystarczy wrzucić do gotującej się wody na ok 3 min. i gotowe. Szybki i prosty obiad gotowy w 10 min.
GNOCCHI Z WARZYWAMI I TOFU
Składniki:
500 g Gnocchi di patate z Biedronki
1 opakowanie tofu wędzonego
1 opakowanie warzyw mrożonych na patelnię
1 łyżka oleju rzepakowego (można pominąć)
Przygotowanie:
Gnocchi przygotować według przepisu na opakowaniu. na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć warzywa do miękkości pod przykryciem co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodać tofu pokrojone w kostkę. Podsmażać jeszcze chwilę. Warzywa z tofu podawać z ugotowanym Gnocchi.
Smacznego!
Rozkład makro na całość 2 porcje:
ok 1190 kcal
B: 52 g T: 27 g W: 176 kcal
Gnocchi z warzywami i tofu
GNOCCHI ZE SZPINAKIEM I PESTO
Składniki:
200 g gnocchi
200 g świeżego szpinaku
45 g pesto czerwone
1/2 cebuli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Gnocchi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć cebile pokrojoną w kostkę, dodać szpinak. Smażyć do czasu, aż szpinak całkiem zwiędnie. Na koniec dodać oedoni wymieszać. Ugotowane gnocchi odcedzić a następnie wymieszać z naszym pesto że szpinakiem.
Smacznego!
Rozkład makro na całość:
ok 570 kcal
B: 15 g T: 25 g W: 72 g
Gnocchi ze szpinakiem i pesto