Składniki na formę 26 cm:
spód:
150 g daktyli
100 g płatków owsianych
100 g masła orzechowego
50 ml mleka
masa serowa:
400 g sera naturalnego w wiaderku
100 g jogurtu naturalnego
2 jaja
1 budyń waniliowy
masa karmelowa:
100 g daktyli
100 g masła orzechowego
50 ml mleka
garść orzeszków ziemnych bez łupinki do ozdoby
Przygotowanie:
Zaczynamy od spodu. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok 5 min. Płatki zmiksować, żeby były drobniejsze. Po 5 min. odlać wodę od daktyli. Wszystkie składniki na spód dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką masę. Następnie wykleić powstałą masą formę.
Ser zmiksować z jogurtem, jajkami i budyniem. Przelać do formy. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35 min.
Czas na przygotowanie masy karmelowej. Daktyle zalać wrzątkiem o odstawić na 5 min. Następnie odlać wodę i zmiksować z pozostałymi składnikami poza orzeszkami. Masą posmarować upieczony i ostudzony sernik. Orzeszki lekko zmiksować i posypać wierzch ciasta.
Smacznego!
Rozkład makro na całość:
ok 3200 kcal
B: 182 g T: 132 g W: 306 g
Jeśli uwielbiasz serniki tak jak ja, wypróbuj koniecznie mój sernik z dynią.
Sernik Snickers