Bezglutenowy sernik z dynią i polewą orzechową
CIASTA I CIASTECZKA,  Przepisy

Bezglutenowy sernik dyniowy z polewą orzechową!

Od ostatniego sernika został mi ser, więc żeby nie marnować upiekłam kolejny z sernik z dyni. Sama nie wiem, który lepszy, choć ten jest bardziej kaloryczny, ale co tam codziennie takich rzeczy przecież się nie je, a na weekend pasuje w sam raz. Często słyszę od podopiecznych, że trzymają słodycze w szafce dla gości, a sami później te szafki opróżniają. Czy nie lepiej upiec zdrowe domowe ciasto dla siebie i gości? To fakt, że tu trochę trzeba się nastać w kuchni, ale też nie pół dnia. To ciasto jest w miarę szybkie do zrobienia. Wiem jednak, że słodycze są tą łatwiejszą opcją, bo tylko wrzucimy je do koszyka, a później do szafki. Pamiętaj Twój organizm to nie śmietnik, żeby byle co do niego wrzucać. Takimi zdrowymi wypiekami można zachęcić innych do zmiany nawyków. Użyłam formy do tarty 26 cm oraz mojej ulubionej czekolady bezglutenowej, która ma 30% mniej kalorii, ze względu na to, że jest słodzona erytrytolem. Dajcie znać jak wam wyszło 🙂

Bezglutenowy sernik dyniowy z polewą orzechową!

Składniki:

spód: 8 kostek mlecznej czekolady 17 szt. suszonych daktyli 3 garście obranych fistaszków 3 łyżki mąki ryżowej

masa serowa: 500 g sera naturalnego w wiaderku na sernik 250 g mascarpone 200 g puree z dyni 2 budynie waniliowe 3 jaja

polewa: 1 łyżka masła orzechowego 4 kostki czekolady 150 ml mleka

Przygotowanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok 5 min. Następnie daktyle zmiksować z orzechami, czekoladą. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać, jeśli masa jest sucha dodać trochę wody od daktyli ta, aby spód dało się równomiernie rozprowadzić na formie do pieczenia. W misce mieszamy nasze sery, dynię, budynie i jajka. Masę przelewamy do formy wyłożonej wcześniej masa, która ma być naszym spodem ciasta. Równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do piekarnika na 180 stopni, na 30 min. W tym czasie zrobimy polewę. W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę w mleku, dodajemy masło orzechowe mieszając, żeby nam się nie przypaliło. Gotujemy ok 5 min tak, żeby uzyskać lejąca masę, ale nie wodnistą. Po upieczeniu naszą orzechową polewę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu sernika.

Smacznego!

Rozkład makro na całość:                                              ok 3675 kcal                                                                                                                                                  B: 187 g    T: 229 g    W: 207 g