Ostatnio spędziłam cały dzień w kuchni na testowaniu przepisu na pierniki. Zrobiłam 3 przepisy na świąteczne pierniczki w różnych wersjach, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Wszystkie pierniki są przepyszne, więc nie powiem wam, który jest najlepszy. Wybierzcie sami.
PIERNIKI BEZGLUTENOWE
Składniki:
135 g masła 2 czubate łyżki miodu 3 szklanki mąki jaglanej + trochę do podsypania 2 jaja 2 łyżki karobu lub kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Masło z miodem roztopić w garnuszku. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Można rękami ciasto ugnieść. Rozwałkować nie za cienko, bo pierniki będą się rozpadać. Wycinać kształty foremkami, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 7 min. w 180 stopniach.
ok 2970 kcal
B: 63 g T:139 g W: 344 g

FIT PIERNICZKI
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej 720 + do podsypania 1 szklanka mąki żytniej 2000 70 g masła 4 łyżki etytrytol 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajo 60 ml mleka
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Można rękami ciasto ugnieść. Rozwałkować nie za cienko, bo pierniki będą się rozpadać. Wycinać kształty foremkami, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 7 min. w 180 stopniach.
ok 1650 kcal
B: 33 g T: 77 g W: 182 g

PIERNIKI WEGAŃSKIE
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej + do podsypania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3 łyżki masła orzechowego 100 g migdałów 60 g daktyli 100 ml wody od daktyli
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok 5 min. Migdały zmielić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozwałkować nie za cienko, bo pierniki będą się rozpadać. Wycinać kształty foremkami, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 7 min. w 180 stopniach.
ok 1910 kcal
B: 55 g T: 108 g W: 151 g
Smacznego!
