Dziś mam dla was dwa przepisy na sałatki z ogórków na zimę. Oba przepisy są sprawdzone i zawsze wychodzą. Moja mama robi te przepisy od lat i są przepyszne. Musicie, tylko pamiętać, żeby zawsze górę słoików razem z dekielkiem wytrzeć do sucha, bo mogą zaprawy zimy nie przetrwać i się popsują.
Kiedy pasteryzuje słoiki z sałatką na dno garnka wkładam ręcznik kuchenny (z materiału, nie papieru) wkładam słoiki, zalewam je woda do 3/4 wysokości słoika i doprowadza do wrzenia. Jeśli słoiki się dotykają też między nie wkładam ręcznik kuchenny, żeby nie popękały w trakcie gotowania.
Dwa przepisy na sałatki z ogórków na zimę!
Ogórki w łupinach
Składniki:
5 kg ogórków
1 kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w grubą kostkę. Posypać solą i odstawić na kilka godzin co jakiś czas mieszając. Następnie dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych słoików, zakręcić czystym suchym dekielkiem gotować 30 min. bez przykrycia.
Dwa przepisy na sałatki z ogórków na zimę!
Mizeria
Składniki:
5 kg ogórków
6 cebul
1 szklanka oleju
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 łyżki soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć i obrać. Następnie obraną cebule i ogórki pokroić w plasterki. dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 4-5 godzin co jakiś czas mieszając. Następnie przełożyć do czystych słoików, dobrze ja ugnieść w słoiku i zakręcić czystym suchym dekielkiem gotować kilka minut bez przykrycia (długo gotowane ogórki tracą kolor).