Lato już praktycznie za nami, bo obecna pogoda bardziej jesień, niż lato przypomina, jednak ja jestem z tych osób co lody mogą jeść cały rok i dlatego dziś mam dla was dwa przepisy na fit lody z dużą zawartością białka. Z pierwszego przepisu wyjdzie całkiem sporo kulek, więc zrobicie raz i macie na kilka ładnych porcji . Kolejny przepis będzie z użyciem pierwszego przepisu, więc zostawcie trochę na następny raz.
Dwa przepisy na FIT lody!
Lody o smaku owoców leśnych
Składniki:
100 g truskawek
100 g borówek
100 g malin
1/2 banana
1/2 skyra waniliowego
60 g białek jaj
1 kostka czekolady
Przygotowanie:
Białka jaja ubić mikserem na sztywna pianę. W osobnym naczyniu zmiksować owoce oraz skyra. Następnie połączyć z białkami delikatnie mieszając. Masę przelać do małej blaszki i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Następnie wyciągnąć zamrożonego loda, wyciągnąć go z blaszki i zmiksować. Teraz można loda nałożyć na wafelki. Na koniec posypać pokruszoną czekoladą.

Deser lodowy (1 porcja)
Składniki:
1/2 porcji lodów białkowych z mojego wcześniejszego przepisu.
1 skyr naturalny
1 łyżka mascarpone
2 gaście borówek + kilka do ozdoby
truskawki do ozdoby
1 kostka czekolady
Przygotowanie:
Do pucharków wsypać po garści borówek. Wrzucić skyr wymieszany z mascarpone i jogurtem naturalnym. Następnie ułożyć na wierzchu łyżką do lodów kulki lodów. Udekorować owocami i posypać pokruszoną czekoladą.

Jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś, więcej o mrożonkach to zapraszam to lektury „Mrożenie – zatrzymaj lato na dłużej”