Z początku robiłam przecier pomidorowy, ale duża część pomidorów marnowała się, dlatego stwierdziłam że ten przepis będzie lepszy i sos pomidorowy z cukinią będzie lepszy i nie pomyliłam się. Sos wychodzi o wiele smaczniejszy i gęściejszy, niż przecier. Głównie używam sosów/ przecierów jako baza do obiadów, więc dość duże ilości ich na co dzień wykorzystuję.
Jeśli skórka od cukinii jest miękka to nie trzeba jej obierać.
Sos pomidorowy z cukinią
Składniki:
3 kg pomidorów
2 kg cukinii
3 łyżki octu
2 łyżki cukru (można pominąć)
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gara. Cukinię przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Następnie wrzucić do gara. Gotować na małym ogniu co jakoś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na dno garnka można wlać trochę wody, żeby się nie przypaliło za szybko. Gotujemy ok 1h. Następnie miksujemy wszystko. Dodajemy ocet, sól i cukier gotujemy jeszcze ok 30 min. Przelewamy do butelek/ słoików i pasteryzujemy 15 min.
Pasteryzacja: na dno garnka wkładam ręcznik kuchenny (materiałowy), wkładam butelki/ słoiki i zalewam zimną wodą do połowy wysokości butelek/ słoików. Jeśli garnek jest wąski i butelki się dotykają to pomiędzy nie, wkładam drugi ręcznik, żeby nie pękły podczas gotowania. Doprowadzam do wrzenia i gotuje 15 min bez przykrycia.