Sernik z wiśniową galaretką
Zamiast galaretki bez cukru możecie użyć galaretkę z cukrem, jednak wtedy nie dodajecie erytrytolu. W każdym razie sernik z wiśniową galaretką wyjdzie tak samo pysznie.
Sernik z wiśniową galaretką
Składniki na tortownicę 16 cm:
spód:
56 g herbatników
40 g masła
masa serowa:
500 g sera naturalnego w wiaderku na sernik
1 banan
20 g żelatyny
wierzch:
100 g wiśni bez pestek
1/2 opakowania galaretki bez cukru
1 łyżka erytrytolu
Przygotowanie:
Na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia i zamknąć formę, tak żeby papier wystawał. Można boki papierem też wyłożyć lub nie. Ciasteczka zmiksować razem z masłem i wyłożyć spod tortownicy.
Następnie w misce zmiksować ser z bananem. Na dno szklanki nalać gorącej wody i wsypać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Następnie odstawić do ostudzenia. Kiedy żelatyna ostygnie dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wylać na ciasteczkowy spód. Włożyć do lodówki.
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu następnie dodać do niej wiśnie i erytrytol. Wymieszać i przelać na sernik. Promowanie włożyć do lodówki.
Rozkład makro na całość:
ok 1200 kcal
B: 109 g T: 44 g W: 100 g
Wypróbujcie tez sernik a’la Rafaello.