Buraczki tarte na zimę
Przepisy ZAPRAWY

Buraczki tarte na zimę

Bardzo łatwy i prosty przepis na buraczki tarte na zimę. W ubiegłą zimę właśnie buraczki tarte zostały najszybciej zjedzone. Większość przepisów na zimę mam od mojej mamy, która od lat robi zaprawy, więc są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają. Zawsze przed robieniem zapraw, słoiki oraz dekielki myję w gorącej wodzie z płynem. Następnie płuczę i odkładam na suszarkę, żeby trochę obciekło z wody. Dekielki dokładnie wycieram ręcznikiem. Po przygotowaniu buraków nakładam je do słoika wycieram ręcznikiem jednorazowym dokładnie brzegi słoika i zakręcam.

Buraczki tarte na zimę

Składniki:
2 kg buraków
5 łyżek cukru
1/4 szklanki octu
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Buraki umyć i ugotować do prawie miękkości. Następnie przestudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub w malakserze zmiksować. Wszytskie składniki razem dokładnie wymieszać, przełożyć do czystych słoików, zakręcić nakrętkami i pasteryzować 15 min.

Pasteryzacja: na dno garnka wkładam ręcznik kuchenny (materiałowy), wkładam butelki/ słoiki i zalewam zimną wodą do połowy. Jeśli garnek jest wąski i butelki się dotykają to pomiędzy nie, wkładam drugi ręcznik, żeby nie pękły podczas gotowania. Doprowadzam do wrzenia i gotuje 15 min bez przykrycia.

Smacznego!

Wypróbuj też marchewkę w słoikach na zimę!

Może także to Ci się spodobać!