Kiszona kapusta z marchewką w słoikach
Przepisy,  ZAPRAWY

Kiszona kapusta z marchewką w słoikach

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przynoszą korzyści zdrowotne. Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji przez pracę drobnoustrojów kwasu mlekowego i stanowi potencjalne źródło probiotyków. Badanie naukowe wskazują, że kiszonki mogą sprzyjać osobą z IBS lub innymi problemami jelitowymi. Co prawda kiszonki nie są w stanie zastąpić odpowiednio dobranej probiotykoterapii, jednak mogą wspomóc nasze jelita. Dodatkowo wykazują działanie przeciwzapalne i działają korzystnie na naszą odporność. Kiszona kapusta z marchewką w słoikach na zimę idealnie się do tego nada.

Kiszona kapusta z marchewką w słoikach

Składniki:
9 kg kapusty białej (3 duże główki)
1/2 kg marchwi
10 łyżek soli

Przygotowanie:
Usunąć liście z wierzchu. Kapustę poszatkować najlepiej drobno (ja zrobiłam trochę za grube i gorzej się je takie większe kawałki). Obraną marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub w malakserze. Warzywa wymieszać z solą. Następnie wrzucać warstwowo do dużej miski (ja wrzuciłam do kamiennego garnka) i ubijać drewnianym tłuczkiem, żeby trochę puściło soki. Przykryć kapustę talerzem i dociążyć np. kamieniem. Zostawić na 2 tygodnie. Następnie przełożyć w słoiki i pasteryzować ok 20 min. Mi wyszło 14 słoików 0,5 l – 0,7 l.

Smacznego!

Wypróbuj też marchewkę w słoikach na zimę!