Marchewka w słoikach na zimę
Przepisy,  ZAPRAWY

Marchewka w słoikach na zimę

Marchewka w słoikach na zimę to przepis który, robię po raz pierwszy, ale z polecenia mojej mamy. Ona robi od lat zaprawy i zawsze te najlepsze wypróbowane przepisy mi daje, wiec możecie być spokojni, będzie pysznie. W tym roku robię całkiem sporo zapraw, a na przyszły planuję jeszcze więcej. Samych dżemów jak do tej pory mam ok 100 małych słoiczków. Sałatek jeszcze nie liczyłam, bo produkcja się jeszcze nie skończyła. Przede mną sporo pracy zostało z kolejnymi zaprawami na zimę.

Marchewka w słoikach na zimę

Składniki:
1 kg marchewki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki wody

Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier oraz pokrojoną marchewkę. Następnie dusić marchewkę do miękkości ok 30 min. Po tym czasie marchew wraz z zalewa w której się gotowała przełożyć do czystych słoików i zakręcić suchym dekielkiem. Pasteryzować 1 godzinę.

Zobaczcie też dwa przepisy na sałatki z ogórków na zimę!